Politiek Kwartier | Marktwerking met mensenrechten

Deel dit:

In tegenstelling tot wat Buma denkt zijn wij geen eilandbewoners. Stap over op een eerlijk buitenlandbeleid.

MH17, Israël, de IS. De zomer is zo heet geweest dat zelfs de CDA’ers wakker geschrokken zijn. Het artikel waarin Buma zijn gedachten hierover uiteen zet heet tenminste: “Word eindelijk wakker voor de dreiging van buitenaf“.

Het werd tijd, Buma. Handeldrijven met schurkenstaten werd tot nu toe verdedigd met het argument dat de boefjes zich dan vanzelf netter zouden gaan gedragen. Goede vrienden en zo. Bewindslieden van met name het CDA hebben die vuile handel het meest gepromoot. Balkenende zat bij Poetin tot in de endeldarm. Oorlog in Irak, vond hij ook schitterend. Om over de steun aan Israël dat zijn reet afveegt met VN-resoluties maar te zwijgen.

Of dat argument van vriendschappelijke invloed tevoorschijn werd getoverd uit gewetenloos opportunisme of pure naïviteit laten we maar even onbesproken. Maar kunnen we nu eindelijk een keer concluderen dat deze strategie compleet mislukt blijkt te zijn, Buma?

Nee, ook wij zijn qua mensenrechten niet heilig. Binnen de EU wordt de vrijheid van pers in Hongarije ingeperkt en de democratie in Italië is een mediacircus met één eigenaar. Roma in Frankrijk, homoseksuelen in Polen: ik zou me over hun positie maar weinig illusies maken.

In Nederland hebben we staatssecretaris Teeven, die de mensenrechten als het gaat om asielzoekers tot plan B bombardeert. Want ‘aanzuigende werking’, ‘eigen verantwoordelijkheid’ en de gunst van de rechtse xenofobe kiezer, weet je wel.

Maar hoe erg dat ook allemaal is, het is en blijft van een andere orde dan de situatie in Rusland, laat staan Israël, laat staan in Syrië en Irak.

Veel erger is het daarom dat de regimes daar zitten bij gratie van westers geld, vaak vechten met westerse wapens, terwijl we tegenwoordig nota bene ook nog eens westerse terroristen blijken te leveren.

Buma zoekt de oplossing in meer geld naar defensie, het strafbaar stellen van radicale propaganda, en het verbouwen van ons eigen voedsel. Nederland als eiland.

Wat Buma met dat geld voor defensie wil doen, geen idee. Een JSF kopen die nooit van de grond zal komen misschien? Qua voedsel blijkt het in ieder geval te gaan om het veiligstellen van de Europese landbouwsubsidies. Het blijft het CDA, ziet u.

Genoeg van die onzin. Wij zijn geen eilandbewoners. Wij leven van import en export. Maar laat buitenlandse ondernemingen die het niet zo nauw nemen met wat wij belangrijk vinden een dikke invoertaks betalen. Dan kan de tariefmuur voor fair-trade organisaties omlaag. Een stukje marktwerking op mensenrechten. Dat zal een slok op een borrel schelen aan stabiliteit in buiten- en binnenland.

Laten we verder afstappen van de illusie dat Nederland militair zelfstandig is, en haast maken met een Europees defensiebeleid. Al is het alleen maar om een volgende einzelgang van andere individuele landen te remmen.

En laten we als EU alsjeblieft zo snel mogelijk af gaan van dat buitenlandse olie en gas, dat in meerdere opzichten te smerig is voor woorden.

Het wordt, als we werkelijk geven om zaken als vrede en veiligheid, hoog tijd dat wij ons buitenlandbeleid radicaal hervormen. Niet omdat wij heilig zijn, maar omdat goedkope grondstoffen en vette winsten alle ellende in de wereld niet waard zijn, ellende die bovendien keihard terugslaat op onze eigen veiligheid, welvaart, en economische stabiliteit.

Want eilandbewoners zijn wij niet.


Deel dit: