Politiek Kwartier | Een rechtse agenda

Deel dit:

De Nederlandse politiek bedient al meer dan tien jaar lang bijna uitsluitend de kwade rechtse kiezer. Het resultaat is een samenleving die langzaam aan steeds minder veilig en rechtvaardig wordt.

Daar kreeg ik tijdens zijn persconferentie nog bijna medelijden met Wilders. Voor het eerst in zijn leven zei Geert namelijk ├ęcht de waarheid: dat hij al tien jaar lang niets anders zei dan toen iedereen over hem viel.

Na de eerste dagen werd de anti-Wilders hetze dan ook in meerdere stukken vergeleken met Bijltjesdag. Terecht wezen velen erop dat die dappere verontwaardigde media juist degenen waren die Wilders al tien jaar lang bijna kritiekloos een podium bieden.

Ondertussen waren er echter toch weer die nog durfden te beweren dat Wilders de enige is die zou luisteren naar de ‘boze kiezer’. Een hardnekkige fabel.

Om te beginnen zou iedereen onderhand toch een keer moeten beseffen dat Wilders helemaal nergens naar luistert. Niet naar zijn partijgenoten, niet naar zijn kiezers, en niet naar redelijkheid.

Maar belangrijker: de Nederlandse politiek staat al meer dan tien jaar vrijwel uitsluitend in dienst van de kwade rechtse kiezer.

De straffen in Nederland zijn fors omhoog gegaan, gevangenissen zijn versoberd. Kraken is verboden en het politieapparaat wordt voornamelijk ingezet als vervolginstituut van wietkwekers. Er is flink gesnoeid in het cultuurbudget en ontwikkelingssamenwerking. Werklozen worden tot dwangarbeid verplicht. In de EU is Nederland van een onkritische meeloper verworden tot een angstig landje dat met samengeknepen billen iedere verbetering zo lang mogelijk blokkeert.

En was in de jaren 90 met de Cohenwet de immigratie al zwaar aan banden gelegd, de afgelopen jaren zijn er extra eisen gesteld aan immigratie, waarbij we regelmatig de grenzen opzoeken van de mensenrechten. Er is een inkomenstoets, een inburgeringscursus is verplicht gesteld, er wordt een participatiecontract ingevoerd, de Bosmanwet is in ontwerp en illegaliteit wordt strafbaar gesteld.

Het helpt allemaal nergens tegen maar het klinkt zo lekker stoer.

Ondertussen is het van links tot rechts bon ton om telkens te benadrukken dat de criminaliteitscijfers onder ‘allochtonen’ toch wel verdomd hoog zijn. Altijd gevolgd door het excuus dat heus niet alle Marokkanen fout zijn. Exact hetzelfde laffe argument dat Wilders zelf ook steeds misbruikt om zijn straatje schoon te vegen. Het feit dat bij het leeuwendeel van de criminaliteit geen Marokkaan betrokken is, blijft ondertussen onbenoemd.

Zelfs de collectieve verontwaardiging over het min-der min-der van Wilders, is feitelijk typisch Wildersiaans gedrag. Altijd anderen de schuld geven. De buitenlanders, dat zijn de criminelen, niet wij. Mensen die hun baan verliezen, dat zijn de profiteurs. Niet onze eigen politici maakten van de EU een neoliberale graaibak: Brussel. En discrimineren, dat doen wij niet, dat doet de PVV.

Wij zijn goed. Anderen hebben het gedaan. De werkloze profiteurs. De linkse elite. De apparatsjiks van Europa. Het buitenland, de buitenlanders. De Tokkies. Wilders. De Ander.

Nog meer strafexpedities naar die anderen dus.

Of het kabinet nu gedoogd wordt door de PVV of D66, blijkt voor de uitrol van deze agenda niet uit te maken.

Echt luisteren naar wat ‘het volk’ wil, dat doen er ondertussen maar weinig. Achter de wanhopige roep om steeds harder op te treden zit uiteindelijk immers slechts de wens naar een veilige, vertrouwde buurt, de wens naar zekerheid, een rechtvaardige samenleving. Met een agenda van wantrouwen en repressie raakt dat ideaal steeds verder weg.


Deel dit: