Over ‘zachte’ censuur van Meta (Facebook) en het verlies van geloofwaardigheid van de democratische rechtsstaat

Deel dit:

Instagram en Facebook censureren Palestijnse en pro-Palestijnse gebruikers en doen onvoldoende om dat te verhelpen. Dat zegt de Meta Oversight Board, de toezichtraad van moederbedrijf Meta, in gesprek met Nieuwsuur.

En laten we vooral stilstaan bij welke macht Meta ondanks de Europese mediawetgeving nog steeds heeft, door berichten afhankelijk van de politieke inhoud meer en minder aandacht te geven – zonder dat we daar inzicht in hebben.

Een gezond gesprek over de situatie in Israël is door hoge polarisatie sowieso al nauwelijks mogelijk. Het is even zorgwekkend als ‘normaal’ dat kritiek op het beleid van de staat Israël vaak automatisch en uit gemakzucht wordt geassocieerd met terrorisme en antisemitisme.

Natuurlijk – er wordt op een pro Palestijnse demonstratie vast elke keer door een idioot wel wat volkomen fouts geroepen, en Hamas is een verwerpelijke organisatie met nul respect voor haar eigen burgers. Maar dat betekent niet dat de hele demonstratie tegen het optreden van het Israëlische leger en staat automatisch niet deugt.

Opkomen voor de mensenrechten, en het demonstreren tegen een organisatie die daar tegen zondigt, staan haaks op terrorisme.

Wanhoop kweekt onrecht

Daarbij ben ik ervan overtuigd dat als “gewone” kritiek de mond wordt gesnoerd, terrorisme en antisemitisme juist de wind juist in de zeilen krijgen. Het is een volkomen foute reactie om daarheen te vluchten, maar het is wel hoe het bij veel mensen helaas werkt.

Wanhoop kweekt onrecht. Dat is de neerwaartse spiraal waarin zowel de staat Israël als Hamas konden worden wat ze nu zijn: beide schuldig aan het escaleren van de situatie. De burgers van beide partijen zijn het slachtoffer, de regeringen zijn beide dader, die zich niet achter hen zouden mogen verschuilen – in beide kampen niet, niet letterlijk, en ook niet figuurlijk.

Persoonlijk zie ik het als pissen op het graf van 6 miljoen joodse holocaustslachtoffers als Netanyahu hen elke keer gebruikt als rechtvaardiging wanneer hij aangeklaagd wordt voor schendingen van de mensenrechten, die er nota bene zijn gekomen met de holocaust als voornaamste aanleiding.

Op deze manier geen vrede en veiligheid

Als Netanyahu werkelijk via een oorlog Hamas wilde vernietigen bovendien, dan viel hij Qatar en Iran aan, en niet een Gazastrook vol vrouwen en kinderen, en een paar terroristen die zich daar verschuilen en niets zouden zijn zonder de steun uit beide genoemde landen.

Los van elke morele overweging is deze oorlog naar mijn stellige overtuiging dan ook volkomen contraproductief. Een veilige joodse staat is niet mogelijk als deze haar eigen vijanden blijft kweken door middel van het plegen van onrecht.

Waarschijnlijk is dat ook precies wat Hamas wilde bereiken: Israël uitlokken om nog meer te zondigen tegen de mensenrechten en internationaal recht, met als doel haar zo haar draagvlak in het westen te laten verliezen. Netanyahu echter gunt Hamas dit succes vrees ik, omdat zijn doel geen vrede en veiligheid is, maar het voegen van zoveel mogelijk land van Gaza en de Jordaanoever bij Israël. Die doelen botsen met elkaar.

Democratische rechtsstaat?

Zelf vind ik het als ingezetene van iets wat een democratische rechtsstaat placht te zijn tenslotte onverteerbaar dat onze staat wapenonderdelen en geld blijft leveren aan een organisatie die door alle mensenrechtenorganisaties ter wereld wordt beschuldigd van grootschalige schendingen van de mensenrechten en internationaal recht.

Als iets in een democratie en rechtsstaat toch een maatstaf zou moeten zijn, dan toch wel de mensenrechten en het internationaal recht. Dat dit voor de nu regerende en onderhandelende partijen blijkbaar onderhandelbaar en tweederangs is, is het meest zorgwekkende.

Als we dat niet eens scherp hebben, en onze belangrijkste mediakanalen filteren ook nog eens op politieke inhoud zonder dat we dat zien, dan is ons systeem eigenlijk al kapot te noemen, en verliezen we onze geloofwaardigheid en waardigheid.


Deel dit: