Massa-immigratie? Welke massa-immigratie?

Deel dit:

ANALYSE – Rare verhalen over massa-immigratie en islamisering zijn niets meer dan een vals verdienmodel van politici en columnisten. In de werkelijkheid hebben we migratie in onze moderne tijd juist bijna volledig afgeschaft.

We gaan bij de Europese verkiezingen in Nederland ongetwijfeld weer een flinke stembusdoorbraak meemaken voor het Forum voor Democratie. Ook Europees is extreemrechts in opkomst.

Voor die opkomst zijn vele verklaringen te vinden. Zoals onvrede over het democratische gehalte van ‘Brussel’ en ‘Den Haag’, of onvrede over de klimaatcrisis, die alweer door de burger betaald zal worden, terwijl grote bedrijven en internationale aandeelhouders uit de wind gehouden worden.

Maar toch zijn die verklaringen niet voldoende, want dan zouden de linkse partijen hier ook van kunnen profiteren. De belangrijkste verklaring is simpelweg de angst voor migratie. Grote aantallen mensen hechten een groot geloof aan het verhaal dat Nederland en Europa “overspoeld” worden door immigranten, en dan vooral immigranten uit Arabische culturen. En die angst is vreemd, want het is een illusie. Kijkt u maar even mee:

De aantallen

De netto instroom van immigranten in Nederland is volgens de media honderdduizend per jaar (ik neem dit getal even for the sake of the argument want in werkelijkheid was de gemiddelde netto immigratie de laatste tien jaar veel lager). Honderdduizend, dat klinkt als veel, maar het is weinig, namelijk slechts een half procent bevolkingsaanwas per jaar. Met zo’n cijfer zijn termen als overspoelen, tsunami en omvolking gewoon potsierlijk. Met een half procent per jaar kom je nergens als je homeopathisch wilt verdunnen.

Temeer daar de angst zich voornamelijk richt op moslims, en maar heel weinig mensen van die halve procent moslim zijn. Van alle immigranten is hooguit een derde vluchteling, of familie daarvan, en van alle vluchtelingen is maar een kwart moslim. De rest komt uit Europa. Dus reken maar uit: maximaal  0,04% moslims per jaar erbij. Dat wordt niets zo met die islamisering.

Ook de angst dat alle immigranten regelrecht in de bijstand zouden belanden is onterecht. Het overgrote deel van de immigranten bestaat uit arbeiders uit Oost Europa, die hier juist komen om te werken. Daarbij heeft ook van de vluchtelingen de helft binnen tien jaar een baan. Dus alles bij elkaar dragen immigranten veel meer bij dan ze kosten.

De islamisering is al lang gestopt

Goed nieuws, zou je zeggen. Maar de echte FvD’er laat zich zijn paniek niet snel ontnemen, en komt met het absurde verhaal dat moslims de lokale bevolking er via de voortplaning “uit fokken”. Creatief verzonnen, maar het is gewoon niet waar. We zien in praktijk dat die zogenaamde “islamisering” van Nederland al lang is gestopt. Het aantal moslims is in ons land al jaren iets van een stabiele vijf procent. In een grote stad als Amsterdam blijft het percentage al meer dan tien jaar hangen op ongeveer twaalf procent. Geen groei.

Een ander argument is dan de bewering dat moslims misschien niet in aantal toenemen, maar wel in invloed. Zwarte Piet, paaseitjes, christelijke feestdagen en de Admiraal de Ruijterweg moeten blijven. Een uitermate zwak verhaal, want bij al die termen halen moslims en andere immigranten normaliter nu juist hun schouders op. Daarbij zijn er trouwens geen islamitische partijen met enig gewicht.

Voor de duidelijkheid: Ik snap heel goed dat mensen problemen hebben met de conservatieve en de radicale islam. Sterker nog, die heb ik ook. Maar groeien doen ze niet. Niet in mensen, en niet in invloed. So count your blessings.

Wie zich daarbij terecht zorgen maakt over straatcriminaliteit en vrouwenemancipatie, veiligheid voor homoseksuelen en terrorismedreiging, die hoeft daarvoor echt niet op extreemrechts te stemmen. Letterlijk iedere partij besteedt daar aandacht aan, draagt daar oplossingen voor aan, werkt daaraan, geen enkele uitgezonderd. Zo staat ook iedere partij pal voor de vrijheid van de meningsuiting. En met zogenaamde “lekke grenzen” heeft dit allemaal ondertussen niets te maken.

Er is daarbij ook geen enkele partij die de grenzen “wagenwijd open wil zetten”. Zelfs het gehekelde GroenLinks niet. Het hele debat over immigratie gaat over de manier van spreiding en opvang van diegenen die er toch in slagen binnen te druppelen omdat we ze simpelweg niet af willen laten slachten (verdrinken is geen bezwaar), en of we misschien al dan niet een klein beetje meer coulance op willen brengen voor wat zielige gevallen. Er is echt geen enkele partij wil radicaal breken met het huidige beleid van de dichte grenzen – hoe dubieus dat beleid trouwens ook is …

Alarmistische propaganda als verdienmodel

Die zogenaamde massa-immigratie is dus een rare illusie. Net als het verhaal dat het politieke midden weg zou kijken van de problemen met integratie. Het is aantoonbaar niet waar.

En toch geloven heel veel mensen erin. Op zich niet zo gek, want de alarmistische propaganda die bij Fortuijn begon bleek aan te slaan. Een heel leger aan columnisten blijft sindsdien dit sensatievuurtje dankbaar opstoken: van Holman tot Umar, van Duk tot GeenStijl. Zij teren op een leuk verdienmodel, hen gegeven door de succesvolle campagne van Osama Bin Laden en andere terroristen, die daarmee de radicale islam op de internationale kaart zetten.

Politici van het zogenaamde midden proberen ook regelmatig een graantje mee te pikken. Een gênant voorbeeld is Jeroen Dijsselbloem, die met dit verhaal kwam nadat hij in Griekenland de nationale democratie vermorzelde en de verzorgingsstaat de genadestoot toebracht. “Oh ja: het grootste gevaar voor de verzorgingsstaat zijn dus de vluchtelingen.” Natuurlijk Jeroen. Red nog een bank met belastingcenten en schuif de kosten af op onze pensioenen, please.

Ook in andere Europese landen hebben politici deze truc ontdekt om hun eigen falen te verdoezelen. Orbán in Hongarije verstevigt zijn corrupte greep op de pers en de samenleving met de dreiging van (moslim)migranten als excuus. Merkels “wir schaffen das” was nuchter en realistisch, maar kreeg geen handen op elkaar. Politici hebben baat bij een beetje paniek, zodat zij zich als grote redder kunnen voordoen. Merkel heeft dat in tweede instantie ook begrepen, door een Turkijeplan erdoor te drukken, dat zogenaamd de asielinstroom oploste. Zogenaamd, want in werkelijkheid was die prop van vluchtelingen uit 2015 al lang opgelost toen de Turkijedeal er kwam. Wij willen ons graag laten bedonderen.

Het Romeinse Rijk

Een extra gênant voorbeeld is onze premier Rutte, die als enige historicus nog schijnt te denken dat het Romeinse Rijk is bezweken onder migratiedruk op de grenzen. Volslagen onzin. Hij had geen slechter voorbeeld kunnen nemen. Het Romeinse Rijk was in haar hele bestaan namelijk multicultureel avant la lettre. Er werd druk gemigreerd en geassimileerd. Migratie binnen het rijk werd door de Romeinen sterk gestimuleerd, en een modern verschijnsel als grensbewaking bestond niet. Je kon dat rijk zo in en uit lopen, en dat gebeurde dan ook. De uiteindelijke ineenstorting van het West Romeinse rijk lag aan een hele hoop factoren, maar migratie hoorde daar niet bij.

Sterker nog: uit modern historisch onderzoek wordt steeds duidelijker dat massamigratie in onze menselijke geschiedenis regel was, geen uitzondering. Tot aan de negentiende eeuw hebben zich altijd met grote continuïteit grote groepen mensen verplaatst over de grenzen van de toenmalige rijken. De grote uitzondering is onze moderne wereld, met zijn gestolde grenzen. Dat kan je prettig vinden, maar fabeltjes over massa-immigratie en omvolking zijn daarmee volslagen onzin. We zijn nog nooit zo “cultureel veilig” geweest als nu.

Moraal van het verhaal: als we ons daadwerkelijk zorgen maken over de opkomst van extreem rechts, dan moeten ‘serieuze’ politici eens ophouden met ze mee te kwaken, en gewoon de waarheid durven vertellen. Zo nee, dan is een fractie neofascisten in je parlement precies wat je met je leugens hebt verdiend.

Dit artikel verscheen eerder op Sargasso.nl en op Joop.nl.


Deel dit: