Ebru Umar: Eigen Schuld, Dikke Bult

Deel dit:

Ebru Umar: wie zich als kritisch journalist in Turkije begeeft, roept straf over zichzelf af.

Jaja, ze zei het echt. Niet vandaag over het eigen arrestatie in Turkije, maar vorig jaar op de radio over de kritische journaliste Frederike Geerdink.

Fréderike Geerdink is net als Ebru Umar een Nederlandse, en een journaliste. Ze werkt voor onder meer de Nederlandse media, ANP, Het Parool en De Groene, en voor de Engelse krant The Independent, en schrijft vooral over de situatie van de Koerden in Turkije. Ze werd vorig jaar meerdere keren opgepakt in haar standplaats in Turkije, en na een hoop gedoe definitief het land uitgezet, omdat ze te kritisch schreef. Ze kan daardoor nu feitelijk haar werk niet meer doen.

Ebru Umar haar commentaar vorig jaar was dat Geerdink haar celstraf min of meer over zichzelf afroept.

Wij zelf vinden Umargate een prima aanleiding meer aandacht te vragen voor een veel fermer standpunt van Nederland en de EU naar Turkije inzake de mensenrechten. Turkije is evenmin een veilig land voor journalisten als voor minderheden als de Koerden, als voor vluchtelingen. Zaken zoals die van Geerdink krijgen veel te weinig aandacht, en de recente vrijages van Merkel en Rutte met Erdogan vervullen ons met walging, want het is precies de tegengestelde reactie die de regering Erdogan verdient.

Laten we dus inzake Ebru Umar vooral niet in de geest van Ebru Umar handelen, want dat soort solidariteit, daar heeft ze helemaal niets aan.

Dit stuk werd geschreven samen met Bas Thijs van Grutjes.nl en verscheen eerder op Sargasso.


Deel dit: