De VVD-betuttelings-top-10

Deel dit:

Zooo… dus de jankertjes van de VVD hebben een betuttelings-top-tien opgesteld? Je moet het lef maar hebben. Want als er één partij betuttelingskoning is, dan is het wel de VVD.

(Update: na de massale kritiek op het artikel heeft de VVD haar betuttelings-top-tien waarin ze zich druk maakte over het verbod op plastic tasjes en open winkelpuien weer offline gehaald. Wij laten dat van ons natuurlijk gewoon staan.)

Toegegeven, niet als het gaat om maatregelen om de medemens en volgende generaties te beschermen tegen het smeerpoetsgedrag van anderen. Maar qua andere verboden gaat de VVD wel heel wat verder dan een verbod op stinkende uitlaten.

En dan gaat het niet om wauwsie voorstellen die geen mens zich nog kan herinneren (behalve de VVD-stagiair die deze sneue top tien opleverde dan), maar om keiharde maatregelen die de VVD ons door de strot gedrukt heeft in de vorm van staande wetgeving.

Daarom, speciaal voor de VVD hierbij een VVD-betuttelings-top-tien: de top tien van betuttelingsmaatregelen die ingevoerd zijn door de VVD dus. Ondernemers en vrije burgers van Nederland, maak je riempje maar vast want dit wordt niet mals. Zijn we er klaar voor? Daar gaan we:

 1. ZZP’er? Verplicht gokken met je gezondheid!

  04-gamble
  Je bent ZZP’er en dus ondernemer. Jij verdient gewoon goed geld met wat je leuk vindt en hebt daarmee je vrijheid gewonnen. Prima toch? Helemaal VVD, denk je. En omdat je natuurlijk niet gek bent, wil je nu graag je inkomen nog even verzekeren tegen mogelijke rampen.

  Maar… helaas! Je hebt geen toegang tot het sociale stelsel met zijn aantrekkelijke premies. Jij moet maar tegen tien keer zo hoge kosten een verzekering afsluiten die in de meeste gevallen niet eens uitkeert. HOE KAN DAT?

  Simpel, de VVD vindt dat je als ondernemer verplicht bent om risico te nemen! En dus je eigen gezondheid te betrekken in je “onderneming”. Nee, je verzint het niet!

 2. Drugs verkopen? Mag niet!

  05-weed
  Ja, betuttelrechts is tegen drugs. Wisten we. Maar consequent is ze daar niet in. In de praktijk staat in iedere straat een coffeeshop waar iedereen zijn groenwaar kan kopen, maar de aanlevering is illegaal. Kassa voor het criminele circuit!

  Nu zou je zeggen dat dit eindelijk een keer geregeld kon worden in een kabinet zonder Christenbroeders. Die hebben nu eenmaal een fundamenteel probleem met high zijn als het niet van de heilige geest komt. Maar nee, wie ligt er dwars? Juist ja, de nepliberalen van de VVD.

 3. School afgemaakt? Het land uit!

  Je hebt je school afgemaakt, nooit iets verkeerds gedaan, papa betaalde altijd braaf belasting en je staat te popelen nu eindelijk eens een keer iets terug te doen voor de samenleving.

  06-get-out
  Helaas pindakaas: even vergeten dat je hier kennelijk pas bent gaan wonen toen je één was, en nu schijnt er iets mis te zijn gegaan met de papieren…

  Opsodemieten naar je eigen land dus! En zoek maar op in je Google-Maps-app waar dat nu eigenlijk ligt.

 4. Zieke werknemer? Dokken!

  01 sick
  Stel: je bent ondernemert en je werknemer wordt ziek. Lullig voor hem, maar daar is-ie voor verzekerd toch? Daarvoor betaal je toch immers iets van 30% werkgeversbelasting zou je denken?

  Vergeet het maar! In de jaren 90 al is door VVD-kabinetten bepaald dat jij TWEE JAAR gratis loon moet doorbetalen. Overigens is dit reden nummer 1 waarom MKB’ers in dit land failliet gaan. Hoezo vriendelijk voor ondernemers?

 5. Verplicht doktertje spelen

  02-doctor
  Ja, nou, OK, maar laat dan in ieder geval de dokter die werknemer dan zo snel mogelijk beter maken!

  Pech gehad! Onder diezelfde VVD-kabinetten is opgesteld dat jij als ondernemert ook nog eens arbodienstje mag spelen en een re-integratieplan op moet stellen. Anders mag je na die twee jaar nog blijven dokken. Echt waar.

 6. Verplicht je personeel ontslaan na twee jaar

  We blijven nog even bij de ondernemert, het knuffeldier van de VVD. We weten allemaal dat het zoeken van geschikt personeel niet gemakkelijk is. Maar heb je eindelijk iemand waar je tevreden over bent?

  03-fired
  Dan moet je die volgens de nieuwe regels van Rutte II na twee contracten weer ontslaan! Anders zit je daar voor eeuwig aan vast (en dan heb je weer te maken met betuttelingsmaatregelen nummer 1 & 2). Gevolg: zelfs als sociaal bewuste werkgever ben je wel gedwongen die werknemer te laten gaan. Doe je dat niet, dan doet je concurrent dat wel, en ben je zelf rap van deze wereld weg. En daar heeft niemand wat aan. Jij niet en die werknemer niet.

  Dat kan iedereen snappen, behalve dit VVD-kabinet.

 7. Gratis plastic tasjes? Nee, die zijn verboden!

  Hey, hey, ho, wacht eens even… Verkeerde lijstje??? Dit punt stond toch ook al in het lijstje van de VVD zelf?

  Klopt helemaal, maar we wilden hem er toch graag even bijzetten, omdat dit nota bene door het kabinet Rutte II is ingevoerd.

  07-tasjes
  Tsja jongens en meisjes, echte milieugekkies voerden het liefst een vette groentaks in voor alles wat vervuilt, en brachten de loonbelasting daarvoor in de ruil omlaag. Dat is natuurlijk veel beter dan voor ieder product dat eraan bijdraagt onze aardkloot naar de filistijnen te helpen een aparte regel in te voeren. Maar raad eens welke partij dit tegenhoudt? Je mag maar één keer raden…

 8. Dwangarbeid als je je baan verliest

  Eigenlijk hoort dit in een betuttelings-top-10 absoluut op nummer 1, maar omdat vooral de PvdA zich er de laatste jaren minstens zo hard voor gemaakt heeft zetten we hem pas op zeven. Stel: je verliest je baan. Hoe dat komt? Even een stukje geschiedenis: door keihard neoliberaal beleid konden de banken veranderd worden in een gokpaleis. Toen dat mis ging moest er nodig bezuinigd worden op onder andere de zorg, de sociale zekerheid, en de straatvegerij. En toen was er voor jou dus geen werk meer.

  Nou leven we in een fijne maatschappij waarin je je tijdens je werk altijd scheel betaalde aan belasting, omdat we bij dit soort tegenslagen nu eenmaal zorgen voor elkaar…

  08-slavery
  Dacht je! Tegenwoordig moet je een maand verplicht op water en brood zitten voordat je een uitkering aan kan vragen. Daarna mag je je hele hebben en houden aan de staat openbaren, en moet je toestaan dat ieder moment de Polizei je hut in kan marcheren om te kijken of je niet een tandenborstel teveel hebt liggen. En natuurlijk ben je beschikbaar voor de Arbeitseinsatz, waarvoor je gratis onder bewaking je oude wegbezuinigde baan mag opknappen.

  Dit alles omdat de overheid ervan uitgaat dat je niet zelf een baan wil en kan zoeken. Een baan die er niet meer is dus.

 9. Verplicht jezelf in de schulden steken

  Vrijheid voor iedereen? Welnee, de VVD wil het liefst dat iedereen een zo groot mogelijke financiële boei aan zijn voeten heeft hangen, om voor eeuwig rente te betalen aan een falend banksysteem. Die bonussen moeten toch ergens vandaan komen nietwaar?

  09-burn-money
  Dus… moeten de huizenprijzen omhoog, moet iedereen die een studie wil volgen zich verplicht in de schulden steken, kent de belastingdienst een terugvorderingsregime waar de ombudsman grijs haar van krijgt, zit ons uitkeringsstelsel vol boetemaatregelen voor mensen die verstrikt raken in de bureaucratie, boetes die ook worden uitgedeeld als degene die verkeerd geadministreerd stond daar feitelijk niets aan kon doen (hoezo Kafka), en wordt het eigen risico in de zorg ieder jaar weer groter.

  Gevolg is dat inmiddels een klein miljoen mensen in ons land in de problematische schulden zit, and counting. De zwendel van de eeuw!

 10. Huis leeg? Denk maar niet dat je er mag wonen!

  In Nederland hadden we met de kraakwet een heel geinige wet om de woningnood tegen te gaan: als een pand langer dan een jaar leegstond, kon je er gewoon intrekken, en mocht de eigenaar je er pas weer uit (laten) halen als hij een goed plan voor het gebruik van zijn pand kon voorleggen.

  10-empty

  Doorn in het oog van de VVD natuurlijk. Dus die wet moest aangepast worden. Kraken werd weer verboden en leegstand nam fors toe.

Tot zover. Nu hadden we het nog kunnen hebben over het boerkaverbod. Of over het gezanik over de paaseitjes die van Halve Zoolstra geen verstopeitjes mogen heten. Of over het barbecueverbod in het Vondelpark. Of over het bedelverbod in Den Haag. Of over het niet-mogen-trouwen met je buitenlandse geliefde zonder door tien hoepeltjes te springen. Of over het verbod op illegaliteit, net nadat de VVD er net zelf voor gezorgd heeft dat je geen status hebt…

Maar we blijven bezig zo. Het is inmiddels al duidelijk lijkt ons. Wil je VVD stemmen, omdat je het recht wil hebben om onze leefomgeving verder naar de gallemiezen te helpen zonder de bijbehorende rekening te betalen? Prima hoor, knul. Stem lekker Vee Vee Dee.

Maar ga ondertussen niet zeggen dat je anti betutteling bent, want de koning van de betuttelaars krijgt jouw stem. Dank zij jouw stem gokken mensen verplicht met hun gezondheid, blijven criminelen kapitalen verdienen aan het illegaal kweken van een simpel plantje, worden hardwerkende medelanders het land uitgezet, blijven huizen leegstaan, worden ondernemers een faillissement ingejaagd, mensen sneller ontslagen, en vervolgens in een dwangarbeidtraject geknald plus voor hun leven lang de schulden ingejaagd. En dan worden ook nog eens de gratis plastic tasjes verboden.

En bedankt hè?
finger

 

(Dit artikel verscheen eerder op Sargasso.nl)


Deel dit: