Bezuinigen met boete

Deel dit:

Repressie repressie. Zwartrijden is stout. Stout stout stout, volgens dit roodbruine kabinet. Boetes omhoog dus. Want dat zal wel helpen, toch?

Dit kabinet ligt goed op dreef met het doorvoeren van een boetecultuur. En niet zonder resultaat. Door invoeren van onder andere de fraudewet, waarmee vooral goedwillende burgers keihard gepakt worden en de echte fraudeurs de dans ontspringen, is het aantal Nederlanders met problematische schulden inmiddels opgelopen tot een recordhoogte: meer dan 700.000 mensen, en groeiende.

Zoveel mogelijk mensen in de schulden, dat lijkt het doel te zijn. Dit zogenaamde bezuinigingskabinet maakt zo ondertussen vooral schulden voor de toekomst. Want denk maar niet dat die mensen met schulden de staat en andere burgers niets kosten.

De vaak oninbare bedragen die worden ingeboekt als bezuiniging leiden kortom tot een rotzooi die een volgende kabinet weer mag opruimen. De prijs voor Rutte’s windhandel volgt nog. Zal je zien dat als VVD en PvdA dan in de oppositiebankjes zitten – wat valt te hopen – de smalende opmerkingen weer zullen komen over de begroting. Want wie dan leeft, dan zorgt.

Maar goed. De boetes in het OV moeten nu ook worden verhoogd, meldt oa NU.nl. Ondertussen roept het bijgaande artikel vooral vragen op:

Werkt die afschrikwekkende werking van een hogere boete ook voor mensen die gewoon domweg vergeten zijn in te checken, of dat niet konden omdat die verrotte apparaten weer eens niet goed werkten? Want zeg mij niet dat ik de enige ‘goedwillende’ ben die ooit een boete kreeg uitgeschreven voor zoiets lulligs.

Wie zijn eigenlijk die ‘recidivisten’ onder de zwartrijders? Kwaadwillende lastpakken? Of dementerende bejaarden? Of andere voormalige patiënten van de GGZ die het kabinet tegenwoordig gewoon op straat mietert, omdat ook daar zogenaamd “bezuinigd” moest worden?

Of zijn het de mensen met problematische schulden die toch naar hun werk willen, eventueel onbetaald, op last van de sociale dienst? Het zou me niets verbazen want deze industrie neemt inmiddels absurde vormen aan.

Wat heeft zwartrijden overigens voor relatie met genoemde geweldsincidenten? Worden zwartrijders minder gewelddadig als de conducteur hen een hogere boete uitdeelt? Ik kan het nauwelijks geloven dat mensen van een boete van 35 euro agressief worden, maar bij een boete van honderd euro braaf glimlachend de bon aannemen.

Update: Oh ironie, de Belgen ondertussen hebben met precies hetzelfde motief – tegengaan van geweld in de trein – vorig jaar hun toch al veel lagere boetes voor zwartrijden juist verlaagd.

Geweld in de trein verminderen door boetes te veranderen? Het lijkt mij nogal gezocht. Volgens mij kan je geweld het best direct aanpakken. Het liefst door herinvoering van de spoorwegpolitie. Want van die wegkijkende overheid die alles op de burger af wil schuiven heb ik ondertussen mijn buik meer dan vol. Maar de VVD en de PvdA zullen het wel beter weten.

Enfin, vragen genoeg dus. Het verhogen van de boetes lijkt mij als antwoord op die vragen echter volkomen ondoordacht, en zal ongetwijfeld weer meer ellende opleveren dan oplossen – en meer kosten dan het oplevert.

Qua boetes lijkt het mij verder beter eens werk te maken van de corruptie, of de aanpak van fiscale fraude. Daar valt voor de staat tenminste wat te halen.

Maar aangezien de vriendjes van dit kabinet daar tot hun ellebogen steeds in blijken te zitten zal een systematische aanpak daarvan wel héél lang uitblijven. De leuzen van de VVD gelden immers niet als dat leidt tot zelfkastijding.

Voortaan: voor iedereen die straf verdient: straf


Deel dit: